woensdag 28 april 2010

Toshiba introduceert 21"-3d-display zonder bril.

Toshiba introduceert 21"-3d-display zonder bril.

Toshiba heeft een computerdisplay uitgebracht die driedimensionale beelden toont die zonder bril kunnen worden bekeken. Het gaat om een zogeheten autostereoscopisch scherm, met een diagonaal van 21 inch en wxga-resolutie.




Voor zijn nieuwste autostereoscopische display gebruikt Toshiba een 21"-paneel met een resolutie van 1280x800 beeldpunten. Het 3d-effect wordt bereikt door gebruik te maken van een zogeheten multi-parallax-systeem; als de kijkhoek verandert, lijkt ook de positie van een object mee te veranderen. Naar alle waarschijnlijk maakt Toshiba hiervoor gebruik van zogeheten lenticulaire lenzen, die in de meeste autostereoscopische displays voor het 3d-effect zorgen. De effectieve kijkhoek waarbinnen het 3d-effect optreedt, bedraagt 30 graden en de schermen kunnen in portret- of landscape-modus worden gebruikt.



Een van de problemen waarmee autostereoscopische displays kampen, is de gebrekkige luminantie; een 'voorzetscherm' met lenticulaire lenzen verstrooit het licht en vermindert dus de luminantie. Volgens Toshiba heeft het scherm desondanks een helderheid van 450cd/m2. Ook kampen de schermen vaak met een relatief lage resolutie; de resolutie is omgekeerd proportioneel aan het aantal parallaxen. Daarom maakt Toshiba gebruik van de wxga-resolutie. Dat kan door gebruik te maken van ltps-technologie. Het is nog niet bekend wat de displays gaan kosten; wellicht wordt dat bekend wanneer de displays eind mei worden gedemonstreerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten