woensdag 28 april 2010

Led backlight streeft in 2011 ccfl (LCD) voorbij.

Led backlight streeft in 2011 ccfl (LCD) voorbij.

Led zal in 2011 ccfl verdringen als dominante technologie voor de backlights van grote lcd-schermen, onder meer in hdtv's. In 2013 wordt een led-penetratiegraad van 74 procent bereikt, zo schat marktonderzoeker DisplaySearch in.




Volgens het onderzoeksbureau zal de vraag naar led-backlight-units voor grote televisies groeien van 36,5 miljoen eenheden in 2009, wat neerkomt op een penetratiegraad van 20 procent, naar 184,9 miljoen stuks in 2015. Led-verlichting zal dan 74 procent van de totale markt voor backlights bij tv's uitmaken.



Kevin Kwak, hoofd van de onderzoeksafdeling voor led-verlichting bij DisplaySearch, is ervan overtuigd dat het aandeel led-backlights de komende jaren sterk zal stijgen, maar dan moeten de kosten van de technologie wel verder dalen. "Drie componenten zullen een rol spelen in het terugdringen van de kosten: led-chips, de platen die het licht vanaf de randen geleiden en de dual brightness enhancement films." Dergelijke filmlagen zorgen voor een hoger rendement van de led-backlight.



Samsung heeft al aangegeven te stoppen met de productie van hdtv's met ccfl-backlights zodra de kosten voor led-backlights lager liggen. Samsung verwacht dat dit punt over drie tot vier jaar bereikt zal zijn, zo liet Samsung tegenover Tweakers.net in december vorig jaar weten tijdens een perstour in Seoul. Volgens Samsung biedt led-verlichting inherente voordelen boven ccfl, waaronder de snelle schakelmogelijkheid waarmee de bewegingsonscherpte visueel verminderd kan worden.



Zowel Samsung als LG hebben op de CES nieuwe hdtv-series met led-verlichting aangekondigd, waarbij de beelddiagonalen naar beneden doorlopen tot 19" of 22". Voorheen leverde Samsung alleen een 32" B6000-model als kleinste tv met led-backlight.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten