woensdag 28 april 2010

Sony staakt verkoop ultradunne oled tv in Japan.

Sony staakt verkoop ultradunne oled tv in Japan.

Sony heeft aangegeven te stoppen met de verkoop van de XEL-1 in Japan. De 11"-oled-tv werd door de elektronicafabrikant drie jaar geleden nog het bewijs van innovatie bij het bedrijf genoemd, maar er blijkt weinig vraag naar te zijn.




Nog geen drie jaar na de introductie van het drie millimeter dunne scherm is de productie ervan voor de Japanse markt stilgezet. De huidige voorraden van de XEL-1 worden nog wel verkocht. Nieuwe modellen zullen echter niet worden geproduceerd: door nieuwe regelgeving zou het ontwerp aangepast moeten worden. Sony stelt dat dit met de huidige prijzen en markt niet uitkan.



Sony heeft moeite de organische led-laag op de juiste dikte te produceren, waardoor veel schermen niet verkocht kunnen worden. Dit zorgt voor hoge productiekosten en een relatief hoge prijs voor de consument. De 11"-XEL-1 kost bij de meeste winkels momenteel meer dan 3000 euro.



Sony zegt dat lcd-tv's de laatste tijd alleen maar goedkoper zijn geworden en 3d-televisies met led-backlights de volgende grote trend lijken te gaan worden. Acceptatie van oled zal daarom nog langer gaan duren. Schermen van een kleiner formaat, zoals die van mobiele telefoons, maken al wel vaak gebruik van oled. Fabrikanten van deze kleine schermen zullen met de opgedane ervaring ook grotere oled-schermen gaan produceren. Zo komt LG in maart al met een goedkopere 15"-oled-tv.



Het bedrijf blijft de XEL-1 nog wel produceren voor verkoop buiten Japan. Bovendien zal Sony geld blijven steken in research and development om nieuwe oled-producten te kunnen ontwikkelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten