zaterdag 1 mei 2010

Ziggo kampt met ruimtegebrek voor hd-doorgifte

Ziggo kampt met ruimtegebrek voor hd-doorgifte.

Ziggo heeft momenteel slechts ruimte voor de doorgifte van één extra hd-zender. De kabelaar, die nog in onderhandeling is met RTL Nederland, bekijkt of enkele vrije frequentiebanden voor analoge signalen alsnog kunnen worden gebruikt.

Terwijl kabelaar UPC vanaf mei zestien hd-zenders in zijn pakket heeft opgenomen, loopt Ziggo met de introductie van drie hd-zenders van SBS Broadcasting in juni al tegen de grenzen van zijn beschikbare bandbreedte aan. De kabelaar is nog in onderhandeling met RTL Nederland, maar Ziggo-woordvoerder Gradus Vos laat aan Tweakers.net weten dat er momenteel nog voor slechts één extra hd-zender ruimte is. Ziggo moet dus kiezen tussen RTL4 HD, RTL5 HD, RTL7 HD en RTL8 HD, en de kabelaar heeft op korte termijn geen extra capaciteit meer voor extra hd-zenders.



Om meer capaciteit vrij te maken op zijn kabelnetwerk, wil Ziggo onderzoeken of het zeven vrijgehouden frequentiebanden alsnog kan inzetten. Ziggo gebruikt de frequenties tot nu toe niet, omdat bij slecht afgeschermde coaxkabels de via de ether verstuurde Digitenne-signalen storingen zouden kunnen veroorzaken. Uit proeven moet blijken of deze storingen in de praktijk al dan niet meevallen. Per frequentie kunnen, afhankelijk van de bitrate, twee tot drie hd-zenders worden doorgegeven, waardoor Ziggo weer ademruimte zou hebben.



Op de middellange termijn wil Ziggo ook meer doorgiftecapaciteit creëren door het analoge zenderaanbod verder in te perken. "We willen het analoge zenderaanbod stapsgewijs terugbrengen, maar omdat veel van onze klanten nog analoog kijken op een tweede of derde toestel, moeten we daar voorzichtig mee zijn", aldus Vos. Momenteel heeft Ziggo dertig analoge televisiezenders in zijn basispakket, maar Vos verwacht dat dit aantal vanaf volgend jaar verder wordt teruggebracht. "Wanneer we geheel naar digitaal overstappen, laten we van de markt afhangen. Dat kan in 2013 zijn, maar ook 2015", aldus de Ziggo-woordvoerder.



Een andere manier om meer ruimte op de kabel te verkrijgen, is het overstappen op mpeg4-compressie, in plaats van de matige compressieniveaus die mpeg2 bij het encoderen van dvb-c-streams weet te behalen. Voor hd-zenders passen de kabelaars al mpeg4 toe, maar het is nog wachten op de dvb-c2-standaard. Ziggo liet vorig jaar nog weten de standaard te steunen, maar concrete plannen voor invoering zijn er nog niet.

2 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. HD actie cam kruidvat , 4k actiecamera is online beschikbaar tegen een redelijke prijs, waar je ook andere soorten cam kunt kiezen.

    BeantwoordenVerwijderen