dinsdag 1 juni 2010

Sony rolt oled-scherm met spelende video om pen

Sony rolt oled-scherm met spelende video om pen.
Sony heeft een oled-scherm op basis van organische thin-film-transistors ontwikkeld, dat video in kleur kan afspelen en tegelijkertijd kan worden opgerold. Het scherm heeft een diagonaal van 4,1 inch en een resolutie van 432x240 pixels.




Tal van fabrikanten werken al jaren aan buigzame oled-schermen en Sony heeft een demonstratie gegeven van waar de fabrikant op dit moment met zijn technologie staat. Het oprolbare scherm van het concern is 80 μm dik en toont per inch 121 pixels met een grootte van 210x210μm.



Sony maakte gebruik van organic thin-film-transistors die zijn opgebouwd uit een afgeleide van het halfgeleidende materiaal peri-xanthenoxanthene. De elektrische stroomdichtheid van het materiaal zou bij een bepaalde gatespanning acht keer hoger ligger dan bij pentaceen, een andere halfgeleider die veel voor organische thin-film-transistors wordt gebruikt.



Het halfgeleidende materiaal maakt integratie van een flexibel aansturingscircuit voor de gates op het schermpaneel mogelijk. Volgens Sony gaat het om de eerste demonstratie van een oled-scherm met een geïntegreerd aansturingscircuit voor de gates met organische thin-film-transistors. Omdat het paneel geen standaardchips bevat, kan het worden opgerold. Sony zou de flexibiliteit verder hebben verhoogd door gebruik te maken van organische isolators.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten