dinsdag 1 juni 2010

Sony rolt oled-scherm met spelende video om pen

Sony rolt oled-scherm met spelende video om pen.
Sony heeft een oled-scherm op basis van organische thin-film-transistors ontwikkeld, dat video in kleur kan afspelen en tegelijkertijd kan worden opgerold. Het scherm heeft een diagonaal van 4,1 inch en een resolutie van 432x240 pixels.




Tal van fabrikanten werken al jaren aan buigzame oled-schermen en Sony heeft een demonstratie gegeven van waar de fabrikant op dit moment met zijn technologie staat. Het oprolbare scherm van het concern is 80 μm dik en toont per inch 121 pixels met een grootte van 210x210μm.



Sony maakte gebruik van organic thin-film-transistors die zijn opgebouwd uit een afgeleide van het halfgeleidende materiaal peri-xanthenoxanthene. De elektrische stroomdichtheid van het materiaal zou bij een bepaalde gatespanning acht keer hoger ligger dan bij pentaceen, een andere halfgeleider die veel voor organische thin-film-transistors wordt gebruikt.



Het halfgeleidende materiaal maakt integratie van een flexibel aansturingscircuit voor de gates op het schermpaneel mogelijk. Volgens Sony gaat het om de eerste demonstratie van een oled-scherm met een geïntegreerd aansturingscircuit voor de gates met organische thin-film-transistors. Omdat het paneel geen standaardchips bevat, kan het worden opgerold. Sony zou de flexibiliteit verder hebben verhoogd door gebruik te maken van organische isolators.

Bose komt met vier nieuwe home cinema-systemen

Bose komt met vier nieuwe home cinema-systemen.
Bose heeft vier modulaire home theater-systemen aangekondigd in zijn Lifestyle-serie. De fabrikant mikt met zijn Unify-integratiesysteem op eenvoud, maar de prijzen voor de Lifestyle-apparaten zijn stevig en een blu-ray-drive ontbreekt.




Bose stelt dat het met zijn vier Lifestyle-systemen, door middel van zijn Unify-hulpsysteem, de complexiteit van het aansluiten van home theather-systemen wil voorkomen. Zo heeft de fabrikant de diverse onderdelen verpakt in dozen waarvan de nummers overeenkomen met de stappen in de handleiding. Tijdens het aansluiten van andere a/v-apparaten krijgt de gebruiker op het televisiescherm hulpmenu's met instructieteksten te zien, bijvoorbeeld een uitleg over welke aansluiting het meest geschikt is voor een console of blu-ray-speler. Sensoren in de Lifestyle-apparaten detecteren of een koppeling al dan niet correct is gemaakt.



De fabrikant stelt dat ook het gebruik van de meegeleverde programmeerbare afstandsbediening is vereenvoudigd. Een afstandsbediening van een randapparaat moet eenmalig op het home theater-systeem worden gericht, waarna deze na het indrukken van enkele toetsen wordt herkend. Hierna worden de infrarood-codes naar de Bose-remote doorgestuurd.



De vier Lifestyle-systemen zijn de T10, T20, V25 en V35. De T10 is het basissysteem en beschikt over in totaal zes inputs, waaronder vier hdmi-ingangen. Het 5.1-systeem gebruikt de Acoustimass-woofer en vijf compacte luidsprekers. De T20 biedt als extra een losse iPod-dock, een led-display op de universele afstandsbediening, en een am/fm-tuner en Bose-link voor het koppelen van andere Bose-apparatuur.



De V25 beschikt over Jewel Cube luidsprekers, maar is verder identiek aan de T20. Het duurste model, de V35, biedt verder een dvd-speler met upscale-mogelijkheid. Blu-ray-configuraties ontbreken in de keuzemogelijkheden. Bose hanteert voor de T10- en T20-systemen adviesprijzen van respectievelijk 1995 en 2495 euro. De V25 en V35 kosten respectievelijk 3495 en 4495 euro.

Samsung toont transparante lcd van 46 inch


Samsung toont transparante lcd van 46 inch.
Samsung heeft op de SID 2010-beurs in Seattle een transparante lcd met een schermdiagonaal van 49 inch getoond. Ook demonstreerde de fabrikant een doorzichtig amoled-scherm met een diagonaal van 19 inch.



Samsung en concurrent LG toonden de afgelopen jaren al verschillende keren doorzichtige amoled-schermen. Doorzichtige lcd's zijn echter een stuk lastiger te produceren, vanwege de aanwezigheid van de backlight. Toch is het Samsung gelukt een doorzichtig paneel op basis van va-technologie met een diagonaal van 46 inch te produceren, zo liet de fabrikant op de SID 2010-beurs in Seattle zien. Tech On claimt dat er een backlight aan de bovenkant van de achterzijde van het paneel te zien was, maar Samsung zelf weigerde meer details te geven.

 

Daarnaast toonde Samsung een amoled-scherm met een diagonaal van 19 inch en een doorzichtigheid van 30 procent. De fabrikant zou transparante schermen willen inzetten voor notebooks, autoruiten en winkelruiten, schrijft Oled-display. Tijdens de CES 2010 in Las Vegas toonde Samsung al een laptop met een doorzichtig amoled-scherm met een diagonaal van 14 inch en een doorzichtigheid van 40 procent